Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekolada Dubajska to deser który zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem. Połączenie mlecznej i białej czekolady z chrupiącym ciastem kataifi i aksamitnym kremem pistacjowym sprawia, że trudno się jej oprzeć. Nie potrzebujemy specjalnych foremek – wystarczy forma do pieczenia, by stworzyć tę spektakularną czekoladę w domowych warunkach. Jeśli lubicie słodkie, ale jednocześnie chrupiące desery ten przepis jest dla Was.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117355
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8097
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3035
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1743
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1372
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117355
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8097
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3035
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1743
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1372
Składniki
Czekolady rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej. Z białej czekolady robimy zygzaki na formie do pieczenia. Następnie wlewamy cienką warstwę mlecznej czekolady. rozprowadzamy po dnie i brzegach na wysokość ok 2cm. Całość odstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i szczyptę soli. Stopniowo dolewamy wodę i mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie nitki. Gotowe odkładamy na deskę do ostygnięcia a następnie kroimy je na małe kawałki.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone ciasto i podsmażamy na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni dodajemy krem pistacjowy i dokładnie mieszamy, aby wszystko się połączyło.
Gotową masę wykładamy na zastygniętą warstwę czekoladową i równomiernie rozprowadzamy. Całość zalewamy resztą mlecznej czekolady i ponownie wstawiamy do lodówki, aby całość dobrze stężała. Po godzinie czekolada dubajska jest gotowa do krojenia i podania. Smacznego