Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekolada Dubajska to deser który zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem. Połączenie mlecznej i białej czekolady z chrupiącym ciastem kataifi i aksamitnym kremem pistacjowym sprawia, że trudno się jej oprzeć. Nie potrzebujemy specjalnych foremek – wystarczy forma do pieczenia, by stworzyć tę spektakularną czekoladę w domowych warunkach. Jeśli lubicie słodkie, ale jednocześnie chrupiące desery ten przepis jest dla Was.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1600
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1365
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1409
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1425
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1600
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1365
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1409
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1425
Składniki
Czekolady rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej. Z białej czekolady robimy zygzaki na formie do pieczenia. Następnie wlewamy cienką warstwę mlecznej czekolady. rozprowadzamy po dnie i brzegach na wysokość ok 2cm. Całość odstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i szczyptę soli. Stopniowo dolewamy wodę i mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie nitki. Gotowe odkładamy na deskę do ostygnięcia a następnie kroimy je na małe kawałki.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone ciasto i podsmażamy na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni dodajemy krem pistacjowy i dokładnie mieszamy, aby wszystko się połączyło.
Gotową masę wykładamy na zastygniętą warstwę czekoladową i równomiernie rozprowadzamy. Całość zalewamy resztą mlecznej czekolady i ponownie wstawiamy do lodówki, aby całość dobrze stężała. Po godzinie czekolada dubajska jest gotowa do krojenia i podania. Smacznego