Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladki

Czekoladki

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7945

Dodano:

Odsłon: 3109

kupne czekoladki są pyszne ale jak dla mnie za dużo czekolady a za mało płynnego nadzienia :) ja w czekoladkach najbardziej lubię nadzienie więc zrobiłam swoją wersję :)

Składniki

  • 3 czekolady mleczne
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada biała
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (ok. 9 łyżek)
  • 90 ml. śmietany 30%
  • 50 ml. likieru tiramisu (lub inny wg upodobań)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciemne czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem dokładnie rozprowadzić w każdym zakamarku silikonowej formy (można użyć foremek do lodu lub po bombonierce). Odstawić do zamrażarki, by czekolada zastygła. Czynności powtórzyć jeszcze raz (w garnku powinna nam zostać 1/3 czekolady)
    Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz likier. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Łyżeczką nałożyć nadzienie do foremek i odstawić do zamrażarki. Gdy zastygnie, nałożyć resztę ciemnej czekolady i ponownie odstawić w chłodne miejsce. Smacznego

  2. Foremki do zrobienia czekoladek powinny być miękkie, elastyczne takie żeby później łatwo można było je wyjąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń