Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowa Chmurka to gradientowy sernik - od spodu widać najciemniejszą warstwę, przez brązową, aż po jasną, niemal białą. Trzy różne kolory, a mimo to smak intensywnie czekoladowy. Po przekrojeniu poziomy tworzą efekt lekkiego, deserowego ombre. Czekoladowa Chmurka prezentuje się bardzo apetycznie, na tyle, że od razu chcę się spróbować kawałka. Deser jest lekki jak piórko, miękki, puszysty i rozpływający się w ustach. Każda warstwa wnosi coś innego - głębię kakao, aksamitność mlecznej czekolady i subtelną słodycz tej białej. Sernik jest idealny na weekend, święta i każdą okazję, gdy masz ochotę na coś słodkiego.
Keksówka silikonowa o wymiarach ok. 11 x 31 cm (lub tortownica o średnicy 24 cm), mikser
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 301
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 24664
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8930
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 301
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 24664
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8930
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 716
Składniki
W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuść żelatynę. Odstaw do wystudzenia.
W międzyczasie rozpuść czekolady w kąpieli wodnej (każdą w osobnej metalowej misce lub rondelku; ustaw na garnek z wodą i mieszaj do rozpuszczenia). Odstaw do wystudzenia.
Zmielony ser o temperaturze pokojowej podziel na trzy części. Do każdej dodaj po łyżce cukru pudru, zmiksuj do połączenia. Do jednej części dodaj białą czekoladę, do drugiej - mleczną, a do ostatniej - gorzką. Każdą zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Ubij kremówkę na sztywną masę. Podziel na trzy części i dodaj do mas czekoladowo-serowych. Wymieszaj ostrożnie do połączenia.
Do Czekoladowej Chmurki najlepiej użyć silikonowej keksówki o wymiarach ok. 11 x 31 cm (najprościej będzie wyjąć deser). Jeśli nie masz takiej, to użyj zwykłej lub tortownicy o średnicy 24 cm, ale wyłóż je papierem do pieczenia.
Podziel żelatynę na trzy części. Do naczynia z masą z gorzkiej czekolady dodaj 1/3 żelatyny, cały czas miksując. Gładką masę przełóż do keksówki lub tortownicy, wyrównaj i włóż do lodówki.
Do masy z mleczną czekoladą dodaj kolejną 1/3 żelatyny i zmiksuj. Wyłóż łyżką masę na tężejącą warstwę z gorzkiej czekolady i ponownie włóż do lodówki.
Do masy z białą czekoladą dodaj ostatnie 1/3 żelatyny i zmiksuj. Wyłóż na mleczną warstwę, wyrównaj i włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, możesz udekorować Czekoladową Chmurkę startą czekoladą lub oprószyć kakao.