Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czekoladowa lawa"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Do metalowej lub szklanej miski włóż połamaną czekoladę oraz masło. Miskę postaw na rondelku z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wody) i mieszaj, aż czekolada i masło się roztopią. Przestudź.
Do miski wbij jajka, dodaj żółtka oraz cukier i cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wlej przestudzoną czekoladę z masłem. Na koniec dodaj przesianą mąkę oraz likier pomarańczowy, całość delikatnie wymieszaj łyżką, by dokładnie się połączyły.
Foremki posmaruj masłem i op- rósz kakao. Wlej do nich masę czekoladową. Piecz ok. 12 minut w temperaturze 180°C. Czas pieczenia zależy od wielkości foremek i może wynieść 10-16 min. Wierzch deseru powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny.
Foremki wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 1 minutę. Następnie nożem delikatnie oddziel brzegi ciastka od ścianek naczynia i przełóż je na talerz. Wierzch oprósz cukrem pudrem. Podawaj ze świeżymi owocami (truskawki, maliny), kulką ulubionych lodów, musem owocowym lub kleksem bitej śmietany.
30 minut. Sztuka: 540 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie