Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe & bezglutenowe brownie z cukinii

Czekoladowe  bezglutenowe brownie z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 107

Uwielbiam desery z dodatkiem warzyw ! Po pierwsze dzięki nim bezglutenowe wypieki są bardziej wilgotne i dłużej świeże. Po drugie przemycamy zdrowe, dobroczynne witaminy i składniki odżywcze. Tym razem zapraszam na wilgotne, intensywnie czekoladowe, syte oraz mięsiste brownie.

Składniki

  • 200 g młodej cukinii
  • 100 g masła
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 115 g cukru
  • 40 g mąki gryczanej jasnej
  • 20 g mąki ryżowej
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 35 g bg kakao
  • łyżeczkę bg proszku do pieczenia
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • ulubione świeże owoce
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowe & bezglutenowe brownie z cukinii

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż starannie papierem do pieczenia.

  2. Cukinię wraz ze skórką zetrzyj na małych oczkach i odciśnij na sitku z nadmiaru wody. Powinno powstać około 135- 140 g SUCHEJ cukinii

  3. Do dużej miski przesiej porcje mąk, kakao oraz proszek do pieczenia i wymieszaj starannie.

  4. Czekoladę połam na kostki i wraz z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia.

  5. Całe jajka wbij do dużej miski i utrzyj wraz z cukrem na jasną oraz puszystą masę.

  6. Wciąż miksując na wysokich obrotach jajeczną masę, wlewaj małym strumieniem czekoladę.

  7. Zmniejsz obroty miksera do najniższych, wsypuj partiami porcje cukinii, a następnie suche składniki

  8. Gotowe ciasto przełóż do formy i piecz w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez około 25-30 minut, do suchego patyczka

  9. Schłodzoną śmietanę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj bardzo schłodzony serek mascarpone. Zmiksuj na najwolniejszych obrotach, do połączenia składników.

  10. Przestudzone ciasto udekoruj kremem oraz sezonowymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń