Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oblednie czekoladowe babeczki dla milosnikow slodkosci :)
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 191
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 191
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Składniki
Nagrzewamy piekarnik do 180 C.
Na malym ogniu rozpuszczamy czekolade i maslo.Odstawiamy na bok do ostygniecia. Jajka ubijamy z bialym i brazowym cukrem i dodajemy extrat waniliowy. W osobnej misce mieszamy reszte suchych skladnikow. Do ubitych jajek dodajemy powoli schlodzona czekolade z maslem.
Powoli na zmiane dodajemy suche skladniki I maslanke do masy z jajek I czekolady.Mieszamy do czasu az skladniki sie polacza.Nie za dlugo zeby masa sie nie zwazyla. Mase rozlewamy do przygotowanych wczesniej papilotek I pieczemy ok 18-20 min.Do suchego patyczka tak aby babeczki pozostay wilgotne I zbytnio sie nie wysuszyly. Po upieczeniu odstawiamy do calkowitego schlodzenia.
MASA: Na malym ogniu stawiamy rondel z goraca woda.Nie doprowadzamy jej do wrzenia.Woda musi byc goraca I musi parowac ale nie gotowac sie ostro. Do metalowej miski wbijamy bialka dodajemy cukier I cukier waniliowy.Kladziemy miske na rondel z woda I ubijamy bialka do czasu az cukier sie rozpusci.Najlepiej sprawdzic to palcami przecierajac mase i jesli nie wyczujemy cukru znaczy ze masa jest gotowa. Osobiscie uzywam robota kuchennego kitchen aid dlatego zaczynam ubijac jeszcze ciepla mase.Musimy sie upewnic podczas ubijania ze masa nie jest za goraca zeby bialka sie nam nie ugotowaly. Zaczynam ubijanie od najmniejszych obrotow i stopniowo zwiekszam moc.Tak przygotowane bialka miksujemy 10min. Maslo w temperaturze pokojowej kroimy na male kostki i powoli dodajemy do ubitych bialek.W pewnej chwili masa moze wydawac sie zwazona ale za chwile uzyska piekna gesta blyszczaca konsystencje.
Tak przygotowana masa ozdabiamy nasze ostudzone babeczki. Zdobimy posypka i serwujemy. Zycze slodkiego smacznego :)