Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciastka maszynkowe

Czekoladowe ciastka maszynkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 3554

Dodano:

Odsłon: 1672

Lekko czekoladowe ciastka budyniowe, udekorowane czekoladą z orzeszkami arachidowymi. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, kruche i w sam raz słodkie dzięki polewie czekoladowej.

Składniki

  • ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy bez cukru 40g
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka kakao
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 100g czekolady mlecznej z orzeszkami arachidowymi
  • 3 łyżki śmietany 30%
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowe ciastka maszynkowe

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam wszystkie składniki sypkie, czyli: mąkę tortową, budyń waniliowy, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Wbiłam jajko, dodałam pokrojone na plasterki zimne masło oraz zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. W maszynce do mięsa zamontowałam nakładkę do robienia ciastek. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Do maszynki wkładałam porcjami ciasto. Wychodzące z maszynki paski ciasta dzieliłam nożem na mniej więcej równe ciastka i układałam je w niedużych odstępach na przygotowanej blaszce. Z podanych proporcji wyszła mi jedna blacha ciastek widoczna na zdjęciach. Ciastka piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasta przełożyłam na metalową kratkę, na której stygły. Gdy ciastka wystygły, przygotowałam polewę. W tym celu podgrzałam śmietanę w rondelku i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszałam do jej rozpuszczenia. W czekoladzie maczałam końce ciastek (tylko wierzch, można też smarować łyżką) i odkładałam je na kratkę, żeby czekolada zastygła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń