Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto.

Czekoladowe ciasto.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18926

Dodano:

Odsłon: 3033

Bardzo smaczne, wilgotne z rodzynkami i kawałkami czekolady ciasto. Polecam.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 450 - 30 dag
  • kakao 2 czubate łyżki
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • jajka kurze 6 szt.
  • margaryna 125 gram
  • olej 3/4 szklanki
  • rodzynki garść
  • czekolada gorzka 1 tabliczka
  • sól szczypta
  • wiórki kokosowe do posypania
  • Kandyzowana skórka pomarańczy do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek, z białek z dodatkiem soli ubijamy pianę, stopniowo do ubijanej piany dodajemy cukier, po jednym żółtku. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając łyżką.Do mieszanej masy dodajemy kakao olej i rozpuszczoną margarynę. Mieszamy do jednolitej masy. Do masy dodajemy rodzynki pokruszoną czekoladę. Ciasto przekładamy do dużej formy keksowej i pieczemy bez termoobiegu na grzałkach góra dół, w temperaturze 150 stopni Celsjusza 70 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu możemy polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub według swojego upodobania.

  2. Polewa czekoladowa

    Składniki na polewę czekoladową:

    masło lub margaryna 20 dag
    cukier puder 1 szklanka
    mleko 2 łyżki
    mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
    kakao 4 łyżki

    Wykonanie polewy czekoladowej:

    Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników, cały czas mieszamy. Nie możemy dopuścić do zagotowania. Polewy został mi jeszcze słoiczek od dżemu 400 ml.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń