Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami

Czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1866

Dodano:

Odsłon: 4219

Kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza trzeba poprawić sobie humor. Nic tak dobrze nie działa jak kawałek domowego ciasta, tym razem polecam czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami.

Składniki

  • Ciasto na tortownicę 21 cm lub 2 mniejsze:
  • 80 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 jajka rozmiar L
  • 2 łyżki ciemnego kakao łyżeczka cynamonu
  • 1 szkl cukru
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Zalewa do gruszek: 6 – 7 małych gruszek
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu kilka goździków
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami

Przygotowanie

  1. Gruszki obrać ze skórki, od spodu usunąć gniazda nasienne (najwygodniej małą okrągłą łyżeczką), ogonki zachować. Gruszki powinny stać, jeśli nie trzymają pionu należy je ściąć równo od dołu.

    Do garnka nalać wodę, dodać cukier, przyprawy, sok z cytryny – zagotować, wymieszać, do rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku włożyć gruszki, zagotować i gotować około 10 minut na minimalnej mocy palnika, do miękkości. Miękkość gruszek sprawdzamy patyczkiem lub widelcem – powinien w nie łatwo wchodzić, nie powinny się jednak rozgotować (będą jeszcze pieczone).

    Gruszki wyjąć, odsączyć. ( z przepisu http://www.mojewypieki.com/post/ciasto-czekoladowo—migdalowe-z-gruszkami)

    Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Boki tortownicy o średnicy 21 cm wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. W rondlu rozpuść czekoladę i masło cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmij rondel z palnika dodaj mleko i wymieszaj. Przez około 5 min ubijaj jajka z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj masę jajeczną i rozpuszczoną czekoladę do mąki wymieszanej z kakao. Możesz zmiksować wszystko mikserem na małych obrotach lub wymieszać drewnianą łyżką. Wyłóż ciasto do formy, następnie ułóż gruszki ogonkami do góry i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 min, przed wyciągnięciem z pieca sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Po wyłączeniu piekarnika otwórz drzwiczki i pozostaw w nim ciasto przez ok 10. Po tym czasie wyjmij z pieca i zostaw w formie aż do całkowitego wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń