Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne połączenie ciasta czekoladowego z masą o smaku krówki. Ciasto wyszło przepyszne, wilgotne o mocno czekoladowym smaku, którą przełamuje słodycz kajmaku. Ciasto super do popołudniowej kawki jak i na niedzielny deser.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 48
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 154
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 185
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 48
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 154
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 185
Składniki
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, kakao oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się wszystkich składników odlewamy 1/2 szklanki polewy, będzie nam potrzebna do dekoracji murzynka. Resztę polewy schładzamy.
Do przestudzonej polewy dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy.
Następnie dodajemy obydwie mąki, również mieszamy.
Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Gotowe ciasto na murzynka wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blaszka średniej wielkości).
Masę kajmakową nakładamy małą łyżką na wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut.
Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, jak jest suchy patyczek ciasto jest gotowe. Ciasto po upieczeniu studzimy na kratce.
Po ostudzeniu ciasto oblewamy po wierzchu odłożoną polewą. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-XD