Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto z masłem orzechowym i bananami

Czekoladowe ciasto z masłem orzechowym i bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 7068

Dodano:

Odsłon: 468

Palce lizać, szybko znika i wbrew pozorom nie jest zbyt słodkie. Słone masło orzechowe i reszta składników, doskonale się komponują.

Składniki

  • Składniki na ciasto czekoladowe;
  • 4 duże jajka, 200 ml mleka
  • 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczone,j 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem orzechowy:
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 g masła orzechowego solonego, w temperaturze pokojowej, 30 g cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 2/3 szklanki dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki
  • 2 banany, pokrojone w plasterki i obtoczone w soku z cytryny (dzięki temu nie będą ciemniały) orzeszki ziemne do dekoracji
  • pół szklanki ponczu:
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowe ciasto z masłem orzechowym i bananami

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta;

    W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii – wymieszać do połączenia.

    Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).

    Formę o średnicy 21 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 º C przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

    Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć ‚górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.

    ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.

  2. Krem orzechowy:

    Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować używając mieszającej (nie ubijającej) końcówki miksera.
    Powstały krem podzielić na 3 równe części: dwie na przełożenie tortu, trzecia na boki i wierzch tortu.

    Poncz;

    likier kawowy wymieszany z wodą w proporcji pół na pół
    kilka pokruszonych krakersów wymieszanych z pokruszonym czekoladowym ciastem

    wykonanie;

    Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, następnie częścią kremu orzechowego. Ułożyć plasterki banana. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, następnie częścią kremu orzechowego, ułożyć banany. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć okruszkami, przyciskając je do tortu. Schłodzić. Udekorować orzeszkami ziemnymi.
    Przechowywać w lodówce.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń