Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe doniczki z truskawkami i borówkami

Czekoladowe doniczki z truskawkami i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1221

Dodano:

Odsłon: 345

Takie czekoladowe doniczki zrobią furorę na każdym przyjęciu. Dla dzieci, dla dorosłych czyli dla każdego. Wbrew pozorom robi się je szybko i nie są trudne do przygotowania. Użyłam tutaj truskawki i borówki ale można dać inne owoce.

Składniki

  • 2 gorzkie czekolady
  • 6 jednorazowych kubeczków
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier do smaku
  • 1 szk borówek amerykańskich
  • 250 g truskawek
  • dodatkowo :
  • 1 op ciasteczek typu Oreo ( 250 g )
  • mięta do dekoracji
  • borówki i truskawki do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowe doniczki z truskawkami i borówkami

Przygotowanie

  1. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Każdy kubeczek naciąć w kilku miejscach na około 1,5 cm długości.
    Do każdego kubeczka wlać po około 2 - 3 łyżki czekolady i obracając kubeczkami lub posługując się łyżką posmarować dna i boki kubeczków do wysokości nacięcia.
    Tak przygotowane kubki wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady.
    Potem delikatnie łapiąc za każdy nacięty kawałek kubka zdjąć kubek z czekolady ( powstaną doniczki ).

  2. Ciasteczka rozdzielić ( krem osobno i herbatniczki osobno ).
    Ciastka zmiksować w rozdrabniaczu.
    Śmietanę ubić z mascarpone, cukrem i kremem z ciasteczek.
    Do śmietany dodać pokrojone na kawałki truskawki i borówki, wymieszać.
    Śmietanką wypełnić doniczki i posypać po wierzchu zmiksowanymi ciasteczkami.
    Na koniec doniczki udekorować borówkami, kawałkami truskawek i miętą.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń