Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe Fale Dunaju z wiśniami

Czekoladowe Fale Dunaju z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 8982

Dodano:

Odsłon: 336

Ciasto czekoladowe, dwukolorowe.Ciasto z wiśniami ale może być innymi owocami. Bardzo to ciasto lubimy.

Składniki

  • CIASTO:
  • -150 g. białej czekolady -100 ml. śmietanki 30 %
  • -100 g. mlecznej czekolady -200 ml.śmietanki 30 %
  • -10 żółtek -300 g. masła -100 g. cukru
  • -500 g. mąki tortowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -10 białek -150 g. cukru
  • OWOCE: -wiśnie ze słoika
  • GALARETKA: -3 galaretki wiśniowe -sok po wiśniach+woda=1 l.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowe Fale Dunaju z wiśniami

Przygotowanie

  1. ciasto-Każde czekolady rozpuścić na parze-OSOBNO w śmietance. Ostudzić do letniego. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem i wmieszać do ciasta. Połowę tego ciasta przełożyć do drugiej miski. Do jednej dodać rozpuszczoną białą czekoladę, wymieszać i wylać do blaszki (30x40)wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Do drugiego ciasta dodać ciemną śmietankę czekoladową. Wymieszać i rozsmarować na białym cieście.

  3. Rozsypać odsączone wiśnie i lekko je powciskać.

  4. Piec w 175* ok.50 min.

  5. Sok uzupełnić wodą do 1 l, zagotować i zdjąć z palnika. Zaraz tam rozpuścić galaretki i ostudzić do lekkiego tężenia.Wylać na zimny placek i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń