Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowiec z czereśniami

Czekoladowiec z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3834

Dodano:

Odsłon: 1404

Pojawiają się w czerwcu, ostatnie zjemy początkiem sierpnia...Na targach można dostać różne ich odmiany.Jeżeli lubisz czereśnie i czekoladę to ciasto jest dla Ciebie. Aromatyczne ciasto, lekko wilgotne...mężuś był bardzo zadowolony i cała moja rodzinka a szczególnie szwagier;)

Składniki

  • 15 dkg gorzkiej czekolady, 4 jajka, 15 dkg miękiego masła, 10 dkg cukru, 40 dkg czereśni, 6 łyżek mąki, szczypta soli, cukier pu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowiec z czereśniami

Przygotowanie

  1. Czereśnie myjemy i usuwamy pestki.Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Białka oddzielamy od żółtek.Masło ubijamy z połową cukru. Wlewamy czekoladę i rostrzepane żółtka ze szczyptą soli.Z białek ubijamy pianę.Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru. 1/3 piany dodajemy do masy czekoladowej.Delikatnie mieszamy i dodajemy mąkę, pozostałą pianę, Mieszamy delikatnie.Ciasto przelewamy do tortownicy. Układamy na nim czerśnie tak by nie wystawały z ciasta. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń