Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na przepis na czekoladowo-kawowe babeczki. Babeczki są pulchne i pyszne, a do tego pięknie wyglądają dzięki przybraniu ze stabilnego, czekoladowego kremu. Wyraźne nuty kawy sprawiają, że jest to idealny deser dla dorosłych. Wypróbujcie sami!
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 109
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 206
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 109
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 206
Składniki
Przygotuj syrop czekoladowy. Wlej wodę do rondelka i dodaj cukier. Podgrzewaj syrop na średnim ogniu i stale mieszaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj masło, kawę rozpuszczalną, kakao i sodę oczyszczoną. Doprowadź do wrzenia stale mieszając. Płyn mocno się zapieni, nie pozostawiaj go bez opieki. Kiedy syrop przestanie się pienić gotuj syrop przez około 5 minut do lekkiego zredukowania. Gotowy syrop czekoladowy odstaw do całkowitego wystudzenia.
Połącz mąkę i proszek do pieczenia.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do wystudzonego syropu czekoladowego. Masę wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Dodaj jajka i miksuj do całkowitego połączenia.
Blachę do babeczek wyłóż papilotkami. Papilotki całkowicie wypełnij ciastem.
Babeczki piecz w temperaturze 180oC w funkcji góra dół na środkowej półce przez około 20 minut.
W tym czasie przygotuj krem do dekoracji. W kąpieli wodnej rozpuść masło, gorzką czekoladę i miód. Składniki podgrzewaj ze sobą tak długo, aż wszystko się ze sobą połączy w jednolity płyn. Krem całkowicie wystudź, schłodzona masa stężeje.
Upieczone babeczki wyłóż w blaszce na kratkę, na około 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie wyjmij babeczki z blaszki na kratkę i wystudź całkowicie.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i dekoruj nim babeczki według własnego uznania.
Smacznego!