Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na przepis na czekoladowo-kawowe babeczki. Babeczki są pulchne i pyszne, a do tego pięknie wyglądają dzięki przybraniu ze stabilnego, czekoladowego kremu. Wyraźne nuty kawy sprawiają, że jest to idealny deser dla dorosłych. Wypróbujcie sami!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16867
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24001
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16867
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24001
Składniki
Przygotuj syrop czekoladowy. Wlej wodę do rondelka i dodaj cukier. Podgrzewaj syrop na średnim ogniu i stale mieszaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj masło, kawę rozpuszczalną, kakao i sodę oczyszczoną. Doprowadź do wrzenia stale mieszając. Płyn mocno się zapieni, nie pozostawiaj go bez opieki. Kiedy syrop przestanie się pienić gotuj syrop przez około 5 minut do lekkiego zredukowania. Gotowy syrop czekoladowy odstaw do całkowitego wystudzenia.
Połącz mąkę i proszek do pieczenia.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do wystudzonego syropu czekoladowego. Masę wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Dodaj jajka i miksuj do całkowitego połączenia.
Blachę do babeczek wyłóż papilotkami. Papilotki całkowicie wypełnij ciastem.
Babeczki piecz w temperaturze 180oC w funkcji góra dół na środkowej półce przez około 20 minut.
W tym czasie przygotuj krem do dekoracji. W kąpieli wodnej rozpuść masło, gorzką czekoladę i miód. Składniki podgrzewaj ze sobą tak długo, aż wszystko się ze sobą połączy w jednolity płyn. Krem całkowicie wystudź, schłodzona masa stężeje.
Upieczone babeczki wyłóż w blaszce na kratkę, na około 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie wyjmij babeczki z blaszki na kratkę i wystudź całkowicie.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i dekoruj nim babeczki według własnego uznania.
Smacznego!