Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowe, chrupiące z wierzchu, w środku super wilgotne.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12383
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13279
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5630
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12383
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13279
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5630
Składniki
Kwadratową tortownicę (24 x 24cm) lub okrągłą o śr. 26cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Czekoladę połamać na małe kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę (ok. 10 minut), pod koniec ubijania dodać melasę.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą.
Do ubitych jajek dodać czekoladę z masłem, zmniejszyć obroty i dodać przesianą mąkę.
Wiśnie odsączyć i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 60 minut. Pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową, że się za bardzo nie przypiekło. Smacznego :)