Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowo-wiśniowe brownie

Czekoladowo-wiśniowe brownie

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2711

Dodano:

Odsłon: 3271

Mocno czekoladowe, chrupiące z wierzchu, w środku super wilgotne.

Składniki

  • 350g gorzkiej czekolady
  • 250g masła
  • 5 jajek
  • 350g cukru
  • 1 łyżka melasy
  • 210g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • słoik wiśni (po odsączeniu 380g)
  • masło i mąka do formy
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowo-wiśniowe brownie

Przygotowanie

  1. Kwadratową tortownicę (24 x 24cm) lub okrągłą o śr. 26cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

  2. Czekoladę połamać na małe kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.

  3. Jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę (ok. 10 minut), pod koniec ubijania dodać melasę.

  4. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą.

  5. Do ubitych jajek dodać czekoladę z masłem, zmniejszyć obroty i dodać przesianą mąkę.

  6. Wiśnie odsączyć i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.

  7. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 60 minut. Pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową, że się za bardzo nie przypiekło.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń