Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy krem na bazie śmietanki i mascarpone

Czekoladowy krem na bazie śmietanki i mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 983

Dodano:

Odsłon: 17545

Idealny i pyszny krem, który może mieć wiele smacznych zastosowań: od przełożenia tortu, dodatku do ciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi prawdziwej czekolady. Im większy procent kakao będzie zawierać czekolada, tym lepszy pod względem jakości i smaku wyjdzie krem. Smacznego!

Składniki

  • 250ml. śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250g.serka mascarpone
  • 200 g. ciemnej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej-tzn.umieszczamy czekoladę w szklanej misce. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą-tak,aby dno miski nie dotykało wody.
    Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia (aż nie będzie gorąca,tylko delikatnie ciepła).

  2. Śmietanę ubijamy.

  3. Serek mascarpone mieszamy mikserem z cukrem pudrem.

    Nie przerywając pracy miksera - dodajemy do serka czekoladę (delikatnie wlewamy małym strumieniem).
    Miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy.

  4. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę.
    Następnie mieszamy - ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach, do momentu, aż uzyskamy jednolitą, kremową, gęstą konsystencję.

  5. Dla uzyskania ładnie prezentującego się deseru- nakładamy krem do pucharka za pomocą rękawa do zdobienia tortów, z końcówką typu 'gwiazdka' .

    Gotowy krem przechowujemy w lodówce.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Szaffranka 27 czerwca 2017 Też taki robię. Potwierdzam, jest pyszny!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń