Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proste, pyszne, uzależniające;)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113056
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 430
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 778
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113056
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 430
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 778
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Składniki
Rozpuścić czekoladę i ostudzić do temp. pokojowej. Utrzeć miękkie masło na pianę, nadal miksując, dodawać stopniowo cukier, żółtka, potem czekoladę, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.
Nagrzać piekarnik do temp. 170 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 45-60 minut. Po 45 min. sprawdzić ciasto patyczkiem, czy jest upieczone.
Wyjąć ciasto z piekarnika. Rozpuścić dżem pomarańczowy, zmiksować i jeszcze gorącym polać przestudzone ciasto.
A jeśli chcemy trochę urozmaicić, przekrajmy ostrożnie ciasto na pół, smarujemy dżemem (kwaskowym) np. wiśniowym, potem nakładamy ubitą śmietanę, a na wierzch polewa... jak kto woli... Moja wersja na zdjęciu...
Smacznego!