Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy sernik ze śliwkami

Czekoladowy sernik ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10243

Dodano:

Odsłon: 13963

przepyszny sernik, bardzo czekoladowy, kremowy, mazisty z pieczonymi sliwkami ... poezja :-)

Składniki

  • Spód ciasteczkowy:
  • herbatniki 30 dag
  • masło stopione 15 dag
  • Masa sernikowa:
  • twaróg z wiaderka 1 kg
  • czekolada gorzka 20 dag
  • jajko duże 3
  • mleko skondensowane słodzone 1 puszka
  • cynamon 1 płaska łyżeczka
  • kwaśna śmietana 12% 175 ml
  • mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki
  • śliwki ok. 30 dag
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Spód: Ciastka pokruszyć w malakserze lub tłuczkiem na drobne okruszki, wymieszać z lekko przestudzonym stopionym masłem do uzyskania mokrego piasku, wyłożyć na spód tortownicy o śr. 26cm, docisnąć i wstawić do lodówki na ok. 30 min.

    Masa serowa: czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do miski przełożyć twaróg, jajka, cynamon, mąkę ziemniaczaną, mleko skondensowane i śmietanę. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie szpatułką. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy, wyrównać. Na wierzch ułożyć umyte i wydrylowane śliwki.

  2. Sernik piec w temp. 16 stopni ok. 60-80min. Przestudzone ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń