Desery Przepis na:
Czekoladowy śmietanowiec

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2426
Dodano: 28.11.2016
Odsłon: 4921
Składniki
- Kruche ciasto: 200g mielonych migdałów
- 50-100g mąki krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150g miękkiego masła
- 1 jajko (M)
- Masa śmietanowa: 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 100g cukru
- 500ml mleka
- 1kg gęstej, kwaśnej śmietany 24 %
- Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady
- 25g masła
- 2 łyżki śmietany kremówki 30%
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Dno tortownicy (28cm) wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
-
Migdały i mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 na 1/3. Większą częścią wylepić dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu ostudzić.
-
Proszek budyniowy wymieszać z cukrem, powoli dolewać mleko, cały czas mieszając. Następnie dodać śmietanę.
-
Z pozostałego ciasta uformować wałek i wykleić nim brzegi tortownicy. Wlać masę śmietanową. Wstawić do piekarnika na środkowy poziom, piec 60-65 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie wstawić do lodówki.
-
Czekoladę razem z masłem i śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować ciasto i pozostawić do zastygnięcia.
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (0)