Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy śmietanowiec

Czekoladowy śmietanowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2426

Dodano:

Odsłon: 4921

W ramach urozmaicenia na budyniu czekoladowym i spodzie migdałowym. Zniknął w ekspresowym tempie.

Składniki

  • Kruche ciasto: 200g mielonych migdałów
  • 50-100g mąki krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150g miękkiego masła
  • 1 jajko (M)
  • Masa śmietanowa: 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 100g cukru
  • 500ml mleka
  • 1kg gęstej, kwaśnej śmietany 24 %
  • Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady
  • 25g masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy (28cm) wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

  2. Migdały i mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 na 1/3. Większą częścią wylepić dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  3. Proszek budyniowy wymieszać z cukrem, powoli dolewać mleko, cały czas mieszając. Następnie dodać śmietanę.

  4. Z pozostałego ciasta uformować wałek i wykleić nim brzegi tortownicy. Wlać masę śmietanową. Wstawić do piekarnika na środkowy poziom, piec 60-65 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie wstawić do lodówki.

  5. Czekoladę razem z masłem i śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować ciasto i pozostawić do zastygnięcia.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń