Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, dwukolorowa babka piaskowa z marcepanem. Prawdziwy hit na przyjęciu urodzinowym dla dzieci.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 232
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4529
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12273
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6956
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 232
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4529
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12273
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6956
Składniki
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni ( czas pieczenia: 55 minut), termoobieg 170 stopni ( 50 minut). Formę z kominem wysmarować tłuszczem i lekko oprószyć mąką.
Masło o temperaturze pokojowej, marcepan, cukier i cukier waniliowy utrzeć na pianę. Mąkę przesiać z proszkiem.
Mleko lekko podgrzać i wbić do niego jajka. Na przemian dodawać do utartego masła jajka z mlekiem i mąkę. Kakao wymieszać z około łyżką wody na papkę, dodać do 1/3 ciasta. Jasne i ciemne ciasto na przemian nakładać do formy.
Po upieczeniu ciasto ostudzić, przekroić na cztery równe kawałki i ukłożyć w formie węża. Polać czekoladową glazurą i posypać sezamem po grzbiecie. Na oczy wzięłam żółte cukierki pastylki. Język jest z żelkowych robaków.
Następny wąż na pewno będzie z białej i ciemnej czekolady w fantazyjne wzorki, a na oczy wezmę czerwoną żurawinę. Smacznego!