Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, dwukolorowa babka piaskowa z marcepanem. Prawdziwy hit na przyjęciu urodzinowym dla dzieci.
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 286
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 106
Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 74
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 286
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 106
Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 74
Składniki
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni ( czas pieczenia: 55 minut), termoobieg 170 stopni ( 50 minut). Formę z kominem wysmarować tłuszczem i lekko oprószyć mąką.
Masło o temperaturze pokojowej, marcepan, cukier i cukier waniliowy utrzeć na pianę. Mąkę przesiać z proszkiem.
Mleko lekko podgrzać i wbić do niego jajka. Na przemian dodawać do utartego masła jajka z mlekiem i mąkę. Kakao wymieszać z około łyżką wody na papkę, dodać do 1/3 ciasta. Jasne i ciemne ciasto na przemian nakładać do formy.
Po upieczeniu ciasto ostudzić, przekroić na cztery równe kawałki i ukłożyć w formie węża. Polać czekoladową glazurą i posypać sezamem po grzbiecie. Na oczy wzięłam żółte cukierki pastylki. Język jest z żelkowych robaków.
Następny wąż na pewno będzie z białej i ciemnej czekolady w fantazyjne wzorki, a na oczy wezmę czerwoną żurawinę. Smacznego!