Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A co to? A to pyszny deser, łatwy w przygotowaniu, szybki a w dodatku bardzo zdrowy. Bo to tylko nerkowce – dobre tłuszcze, daktyle, które zastąpią cukier, twaróg – porcją białka oraz witamina C w postaci żurawiny. Ja do jego przygotowania używam malaksera, który rozdrabnia ot co chcę w mig ale zwykły blender też da radę!
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 36
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3537
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 846
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 36
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3537
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 846
Składniki
* Jeśli używasz suszonych namocz je wcześniej w gorącej wodzie przez kilkanaście minut do pół godziny a wodę z moczenia dostaw np. do picia – jest bardzo słodka. Ze świeżych tylko usuń pestki. Odłóż garść orzechów nerkowca na bok. Resztę wrzuć do malaksera lub blendera i zmiel na mąkę, bardzo małe kawałeczki. Odsyp połowę do miseczki.
Do części która została w malakserze (blenderze) dodaj 5 daktyli pozbawionych pestek. Zblenduj do połączenia składników i powstania gęstej masy. Masę przełóż do szklanek i włóż na chwilę do lodówki.
Do misy malaksera wsyp odłożoną część orzechów, miel je jeszcze przez 2-3 minuty, do uzyskania pasty. Dodaj do niej twaróg oraz pozostałe daktyle. Zmiel do uzyskania jednolitej masy twarogowej.
Wlej masę do szklanek ze spodem. Posyp odłożonymi nerkowcami oraz żurawiną. Chłodź minimum godzinę w lodówce. Opcjonalnie możesz posypać deser cynamonem lub kakao – odrobiną dla pięknego wyglądu oraz aromatu