Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baba, co to się w ustach rozpływa, a zachwytów nad nią końca nie widać!
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę keksową o długości 30cm smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą.
ROBIMY CIASTO Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy te pierwsze na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec ubijania, w trzech partiach, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia kryształków (ok. 5 minut). Następnie do piany dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie. Odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do piany dodajemy stopniowo, w dwóch – trzech partiach mąki z proszkiem do pieczenia i rozprowadzamy je delikatnie mieszając. Gdy składniki sypkie połączą się z masą, z powrotem łapiemy maszynę i na najniższych obrotach miksujemy ciasto, dolewając jednocześnie cienką stróżką stopione masło. Gotowe ciasto powinno być lśniące, lekkie i jednolite. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy, zostawiając niewielką jej ilość (kilka łyżek) w misce. Dodajemy do niej kakao i miksujemy, a gdy tylko masa nabierze jednolitego, brązowego koloru, wylewamy ją na wierzch ciasta, starając się rozłożyć w miarę równomiernie na całej długości formy.
PICHCIMY CIASTO Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 55 minut. Po 50 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta). Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy naszemu wypiekowi odpocząć. Dopiero po 2 godzinach możemy wyjąć babę z formy, oprószyć z cukrem pudrem i pałaszować.