Do góry

Desery Przepis na:

Delikatna babka piaskowa w dwóch kolorach

Delikatna babka piaskowa w dwóch kolorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1921

Dodano:

Odsłon: 6864

Baba, co to się w ustach rozpływa, a zachwytów nad nią końca nie widać!

Składniki

  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • dodatkowo:
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina bułki tartej do oprószenia formy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę keksową o długości 30cm smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą.

  2. ROBIMY CIASTO

    Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy.
    Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy te pierwsze na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec ubijania, w trzech partiach, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia kryształków (ok. 5 minut). Następnie do piany dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie. Odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do piany dodajemy stopniowo, w dwóch – trzech partiach mąki z proszkiem do pieczenia i rozprowadzamy je delikatnie mieszając. Gdy składniki sypkie połączą się z masą, z powrotem łapiemy maszynę i na najniższych obrotach miksujemy ciasto, dolewając jednocześnie cienką stróżką stopione masło. Gotowe ciasto powinno być lśniące, lekkie i jednolite.
    Tak przygotowaną masę wylewamy do formy, zostawiając niewielką jej ilość (kilka łyżek) w misce. Dodajemy do niej kakao i miksujemy, a gdy tylko masa nabierze jednolitego, brązowego koloru, wylewamy ją na wierzch ciasta, starając się rozłożyć w miarę równomiernie na całej długości formy.

  3. PICHCIMY CIASTO

    Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 55 minut. Po 50 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
    Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy naszemu wypiekowi odpocząć. Dopiero po 2 godzinach możemy wyjąć babę z formy, oprószyć z cukrem pudrem i pałaszować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń