Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letni, kremowy i delikatny sernik z owocami sezonowymi i orzeźwiającą, cytrynową galaretką. Pyszny i łatwy deser na upalne, letnie dni na pewno posmakuje wszystkim. Bardzo polecam!:)
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 29
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 90
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 293
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 29
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 90
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 293
Składniki
Spód ciasteczkowy: Ciasteczka rozdrobnić w malakserze na drobny piasek. Masło rozpuścić i dodać do pokruszonych ciasteczek. Wymieszać. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wysmarować olejem bądź masłem. Masą ciasteczkową wylepić dno przygotowanej tortownicy. Delikatnie uklepać i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa: Włączyć piekarnik i ustawić temp. 130 st. C, termoobieg. Twaróg, serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieścić w dużym naczyniu i zmiksować na gładki krem. (Jeśli posiadamy blender to należy miksować blenderem. Jeśli nie mamy blendera to miksujemy zwykłym robotem kuchennym) Dodać jajko, zmiksować do połączenia składników. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ziarenka z laski wanilii. Zmiksować. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Galaretka owocowa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Na ostudzony sernik wyłożyć równomiernie borówki i maliny. Zalać lekko tężejącą galaretką cytrynową. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego!