Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone oraz pół paczki lekko suchych biszkopcików. Nie lubię marnować jedzenia i zawsze staram się wykorzystać pozostałe produkty. Tym razem przygotowałam deser a'la tiramisu czyli lżejszą, jogurtową i bezalkoholową wersję klasycznego deseru. Tiramisu w wersji jogurtowej możecie przygotować także z podłużnych biszkoptów oraz tradycyjnego likieru Amaretto.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 51
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 110
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10337
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1004
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 51
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 110
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10337
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1004
Składniki
Schłodzony jogurt grecki oraz serek mascarpone łączymy za pomocą miksera lub ręcznie za pomocą trzepaczki. Powstałą masę dosładzamy wedle upodobań smakowych*. * Do posłodzenia deseru możecie użyć także erytrytolu, ksylitolu lub słodzika.
Zaparzamy mocną kawę, studzimy i dodajemy do niej syrop migdałowy. Następnie w słodkiej kawie namaczamy biszkopciki.
Do szklanek lub pucharków układamy warstwowo namoczone biszkopciki oraz masę z jogurtu i serka mascarpone*. Wierzch posypujemy ciemnym kakao (najlepiej przez sitko). Deser schładzamy w lodówce. * Kolejne warstwy deseru możecie też oprószyć dodatkową porcją kakao.
Kuchnia to prawdziwy ocean twórczości. Bawcie się w niej i twórzcie nowe połączenia, bo nawet z resztek można wyczarować prawdziwe pyszności :) A Wy stosujecie w kuchni zasadę zero waste?