Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone oraz pół paczki lekko suchych biszkopcików. Nie lubię marnować jedzenia i zawsze staram się wykorzystać pozostałe produkty. Tym razem przygotowałam deser a'la tiramisu czyli lżejszą, jogurtową i bezalkoholową wersję klasycznego deseru. Tiramisu w wersji jogurtowej możecie przygotować także z podłużnych biszkoptów oraz tradycyjnego likieru Amaretto.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11366
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1215
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11902
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1885
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11366
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1215
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11902
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1885
Składniki
Schłodzony jogurt grecki oraz serek mascarpone łączymy za pomocą miksera lub ręcznie za pomocą trzepaczki. Powstałą masę dosładzamy wedle upodobań smakowych*. * Do posłodzenia deseru możecie użyć także erytrytolu, ksylitolu lub słodzika.
Zaparzamy mocną kawę, studzimy i dodajemy do niej syrop migdałowy. Następnie w słodkiej kawie namaczamy biszkopciki.
Do szklanek lub pucharków układamy warstwowo namoczone biszkopciki oraz masę z jogurtu i serka mascarpone*. Wierzch posypujemy ciemnym kakao (najlepiej przez sitko). Deser schładzamy w lodówce. * Kolejne warstwy deseru możecie też oprószyć dodatkową porcją kakao.
Kuchnia to prawdziwy ocean twórczości. Bawcie się w niej i twórzcie nowe połączenia, bo nawet z resztek można wyczarować prawdziwe pyszności :) A Wy stosujecie w kuchni zasadę zero waste?