Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z brzoskwiniami można zrobić w ciągu całego roku. Teraz, kiedy brzoskwinie są dostępne świeże, wykorzystajmy je do tego deseru. A zimą czy na wiosnę możemy przyrządzić ten deser z brzoskwiń w puszce. Pyszny serek mascarpone z bitą śmietaną, mus z brzoskwini , a wszystko to zwieńczone galaretką. Niebo w gębie. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 porcji.
Pyszny deser na bazie mascarpone i kremówki z nutką frużeliny wiśniowej i rod...
Odsłon: 3497
Pyszny, zdrowy deser czekoladowy z mascarpone i malinami:)
Odsłon: 1216
Duszone z cebulą plastry szynki, podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 186
Pyszna i prosta sałatka brokułowa z jajkiem idealna na wielkanocny stół oraz...
Odsłon: 1158
Proste danie w stylu włoskim -garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrob...
Odsłon: 372
Duszone z cebulą plastry szynki, podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 186
Pyszna i prosta sałatka brokułowa z jajkiem idealna na wielkanocny stół oraz...
Odsłon: 1158
Proste danie w stylu włoskim -garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrob...
Odsłon: 372
Składniki
Ok 2 godziny przed przystąpieniem do ubijania śmietany przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu
Brzoskwinie świeże lub z puszki miksujemy na mus. Jeśli świeże brzoskwinie nie są zbyt słodkie mus możemy dosłodzić do smaku. Do musu dodajemy ok 10 łyżek przygotowanej płynnej galaretki
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy dodając w trakcie ubijania cukier puder i ewentualnie śmietan-fix. Gdy śmietanka jest już ubita dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilę razem ubijamy/ mieszamy na mniejszych obrotach do połączenia składników
Mascarpone przekładamy do pucharków/ słoiczków za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką. Niewielką ilość ubitej śmietanki zostawiam w rękawie cukierniczym z ozdobną tylko do przyozdobienia deserków przed podaniem
Na serek mascarpone wykładamy mus brzoskwiniowy i desery wkładamy do lodówki aby nieco stężały
W tym czasie galaretkę, jeśli nadal jest w stanie płynnym, wkładamy do lodówki, aby zaczęła gęstnieć. Kontrolujemy, aby uchwycić moment, w którym będzie jeszcze na tyle płynna, aby dała się łatwo przelać do pucharków. Ja przelewam ją do pucharków za pomocą łyżki, bo zbyt duży strumień mógłby uszkodzić warstwę musu
Desery wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie dekorujemy pozostałą bitą śmietaną
Przepisy Desery
Desery
Mazurek Wielkanocny
Desery
Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem
Desery
Mazurek w wersji ptasie mleczko z wiosennym pejzażem
Desery
Najlepsze ptysie z kremem ajerkoniakowym
Mazurek Wielkanocny
Mazurek Wielkanocny to tradycyjne ciasto którego nie może zabraknąć na Wielka...
Odsłon: 54
Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem
Ciasto bez miksera z jabłkami i budyniem zapraszam po przepis
Odsłon: 481