Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z brzoskwiniami można zrobić w ciągu całego roku. Teraz, kiedy brzoskwinie są dostępne świeże, wykorzystajmy je do tego deseru. A zimą czy na wiosnę możemy przyrządzić ten deser z brzoskwiń w puszce. Pyszny serek mascarpone z bitą śmietaną, mus z brzoskwini , a wszystko to zwieńczone galaretką. Niebo w gębie. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 porcji.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 303
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8917
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21898
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 547
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 303
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8917
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21898
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 547
Składniki
Ok 2 godziny przed przystąpieniem do ubijania śmietany przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu
Brzoskwinie świeże lub z puszki miksujemy na mus. Jeśli świeże brzoskwinie nie są zbyt słodkie mus możemy dosłodzić do smaku. Do musu dodajemy ok 10 łyżek przygotowanej płynnej galaretki
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy dodając w trakcie ubijania cukier puder i ewentualnie śmietan-fix. Gdy śmietanka jest już ubita dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilę razem ubijamy/ mieszamy na mniejszych obrotach do połączenia składników
Mascarpone przekładamy do pucharków/ słoiczków za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką. Niewielką ilość ubitej śmietanki zostawiam w rękawie cukierniczym z ozdobną tylko do przyozdobienia deserków przed podaniem
Na serek mascarpone wykładamy mus brzoskwiniowy i desery wkładamy do lodówki aby nieco stężały
W tym czasie galaretkę, jeśli nadal jest w stanie płynnym, wkładamy do lodówki, aby zaczęła gęstnieć. Kontrolujemy, aby uchwycić moment, w którym będzie jeszcze na tyle płynna, aby dała się łatwo przelać do pucharków. Ja przelewam ją do pucharków za pomocą łyżki, bo zbyt duży strumień mógłby uszkodzić warstwę musu
Desery wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie dekorujemy pozostałą bitą śmietaną