Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z brzoskwiniami można zrobić w ciągu całego roku. Teraz, kiedy brzoskwinie są dostępne świeże, wykorzystajmy je do tego deseru. A zimą czy na wiosnę możemy przyrządzić ten deser z brzoskwiń w puszce. Pyszny serek mascarpone z bitą śmietaną, mus z brzoskwini , a wszystko to zwieńczone galaretką. Niebo w gębie. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 porcji.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3471
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 202
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3471
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 202
Składniki
Ok 2 godziny przed przystąpieniem do ubijania śmietany przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu
Brzoskwinie świeże lub z puszki miksujemy na mus. Jeśli świeże brzoskwinie nie są zbyt słodkie mus możemy dosłodzić do smaku. Do musu dodajemy ok 10 łyżek przygotowanej płynnej galaretki
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy dodając w trakcie ubijania cukier puder i ewentualnie śmietan-fix. Gdy śmietanka jest już ubita dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilę razem ubijamy/ mieszamy na mniejszych obrotach do połączenia składników
Mascarpone przekładamy do pucharków/ słoiczków za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką. Niewielką ilość ubitej śmietanki zostawiam w rękawie cukierniczym z ozdobną tylko do przyozdobienia deserków przed podaniem
Na serek mascarpone wykładamy mus brzoskwiniowy i desery wkładamy do lodówki aby nieco stężały
W tym czasie galaretkę, jeśli nadal jest w stanie płynnym, wkładamy do lodówki, aby zaczęła gęstnieć. Kontrolujemy, aby uchwycić moment, w którym będzie jeszcze na tyle płynna, aby dała się łatwo przelać do pucharków. Ja przelewam ją do pucharków za pomocą łyżki, bo zbyt duży strumień mógłby uszkodzić warstwę musu
Desery wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie dekorujemy pozostałą bitą śmietaną