Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalnie prosty deser budyniowy poratuje, gdy do domu zawitają niespodziewani goście albo gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Wystarczą składniki, które większość i tak ma w domu lub są łatwo dostępne w osiedlowym sklepie. Połącz kilka produktów, by cieszyć się połączeniem waniliowego i kremowego budyniu z chrupiącym dodatkiem orzechowo-czekoladowym.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47760
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165629
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 410
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47760
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165629
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 410
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Składniki
Połam herbatniki na mniejsze kawałki. Wsyp je wraz z orzechami do kielicha rozdrabniacza (lub blendera). Pokrusz (zmiksuj) na niezbyt drobny żwirek.
Szklankę mleka zagotuj, a drugą wlej do miski. Do mleka w misce wsyp cukier wanilinowy i budyń - dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Tak zrobioną miksturę wlej następnie do gotującego się mleka. Mieszając, gotuj budyń przez ok. 3 minuty. Po tym czasie zdejmij z ognia.
Na spód pucharków lub miseczek wysyp po łyżce mieszanki herbatników i orzechów (zostaw jeszcze część na wierzch deseru budyniowego). Teraz przełóż masę budyniową, a z góry posyp ją resztką ciasteczkowego żwiru. Gotowe!