Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten deser czekoladowo bananowy to wyjątkowa propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, łącząca w sobie delikatność biszkoptów z aksamitną śmietanką, intensywnym smakiem kakao i soczystych bananów. Owoce przełamują głębię gorzkiej czekolady, tworząc deser nie tylko pyszny, ale i efektowny. Całość wieńczą płatki czekolady, które nadają chrupkości. To idealna propozycja na rodzinne spotkanie, romantyczny wieczór czy chwilę zapomnienia. Jest prosty, a zarazem pełen smaku. Świetnie sprawdzi się podczas letnich, upalnych dni, kiedy szukasz też ochłodzenia! Dużą zaletą tego deseru jest też prostota i szybkość przygotowania – wystarczy kilkanaście minut, by stworzyć coś wyjątkowego z podstawowych składników.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23085
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1162
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104912
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23085
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1162
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104912
Składniki
Podgrzej mleko w garnuszku i wymieszaj z nim kakao do uzyskania gładkiego kakao.
Biszkopty umieść w głębokiej misce i zalej je kakao. Odstaw na 2-3 minut, a następnie wyciągnij ciasteczka i układaj je na dnie pucharków deserowych. Wstaw je do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru na sztywną pianę, a banany pokrój w cienkie plasterki.
Na zimnych biszkoptach namoczonych w kakao rozłóż cienką warstwę bitej śmietany, następnie po kilka plasterków bananów i całość przykryj pozostałą bitą śmietaną.
Deser czekoladowo bananowy udekoruj pozostałymi ci plasterkami bananów i płatkami czekoladowymi.
Całość wstaw do lodówki na ok. 60 minut. Podawaj na zimno.