Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla osób na dość restrykcyjnej diecie, dla diabetyków by mogli choć trochę zaznać słodyczy.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać nieiwlką ilość wody (ok 1 cm) i wrzucić jabłka gotować na małym ogniu, mieszając i dolewając wody. Gdy jabłka zmiękną dosypać cynamonu i jeszcze chwilę podducić aż będą miękkie ale nie zrobi sie z nich papka. Jeśli jabłka są kwaśne dosładzamy stewią. Ser biały zmielić dodać skórkę z cytryny (wcześniej spażyć!) aromat waniliowy. Łyżkę stewi ( lub pół - zależy jaki stopień słodkości nam pasuje). Dosypujemy po łyżce wszytkich wypisanych płatków. Dodajemy łyżkę lub dwie jogurtu by masa lepiej sie lepiła. Rozpuszczamy żelatynę (tyle co na 0,5 litra) w 3/4 szklanki gorącjej wody. Mieszamy jak najdokładniej. Gdy jest już letnia dodajemy odrobinę do sera - mieszamy i wykładamy maskę do blaszki keksówki. Resztę dodajemy do jabłek, mieszamy i wykładamy na masę serową. Całość wkładamy do lodówki na noc. Lub na czas potrzebny by siadła nam się "gaaretka z jabłek" Cała blaszka ma ok. 450 kcal. A jedyny cukier pochodzi z jabłek. W wersji extra odchudzonej galaretkę jabłkową zastępujemy galaretką zrobioną z herbaty. Parzymy mocną owocową herbatę z kilku torebek. Słodzimy stewią i dodajemy żelatynę. Taka galaretka ma może 15 kcal.