Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki deser z bitą śmietanką, bezami, biszkoptami i galaretką z malinami.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22363
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14030
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4367
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43354
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 540
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 476
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22363
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14030
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4367
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43354
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 540
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 476
Składniki
Z podanych składników można zrobić 3-4 desery. Bezy: białko jaja (w temperaturze pokojowej) ubijamy - zaczynamy od małych obrotów i zwiększamy. Gdy białka robią się już sztywne dodajemy partiami cukier i ubijamy. Kolejną partię cukru dodajemy dopiero, gdy poprzednia będzie dobrze rozmieszana. Na papierze do pieczenia wykładamy małe bezy szprycą lub łyżeczką. Moje miały średnicy ok 2,5 - 3cm. Pieczemy w 90 stopniach przez 70 minut. Jeśli robicie większe bezy zwiększcie temperaturę do 100 stopni. Po upieczeniu zostawiamy bezy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. Bezy powinny być suche w środku.
Galaretkę malinową przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody - w 350ml. Kiedy zaczyna stygnąć dodajmy maliny. Rozkładamy je równomiernie. Po wystudzeniu i stężeniu kroimy w kostkę. Najlepiej kroić silikonowym lub drewnianym nożem w garnku, a potem łyżką oddzielać od dna. Śmietanę (prosto z lodówki) ubijamy pół minuty na małych obrotach, potem na większych. Kiedy będzie już sztywna dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę.
Układamy warstwowo: kostki galaretki z malinami, bitą śmietaną, bezy i małe biszkopty, znów galaretkę, bitą śmietanę i na górę bezy i biszkopty.
Podajemy od razu.