Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia. Składa się z delikatnego musu brzoskwiniowo-bananowego, aromatycznego musu malinowego oraz lekkiego kremu jogurtowego.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2285
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4375
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1298
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 276
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2285
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4375
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1298
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 276
Składniki
Do każdej warstwy deseru żelatynę przyrządzamy w podobny sposób: proszek wsypujemy do szklanki i zalewamy jedną (w przypadku musu malinowego) lub dwiema (w przypadku pozostałych warstw) łyżkami chłodnej wody, lekko mieszając. Resztę wody mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorącą wodę wlewamy do szklanki z napęczniałą żelatyną i energicznie mieszamy, do rozpuszczenia.
Krem jogurtowy: Jogurt grecki ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo wlewamy wystudzoną żelatynę. Masę wlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, żeby stężała.
Mus malinowy: Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Mieszamy z przestudzoną żelatyną, wylewamy na stężałą masę jogurtową. Odstawiamy do stężenia.
Mus brzoskwiniowo - bananowy: Brzoskwinie miksujemy z bananami pokrojonymi w plasterki i cukrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy. Wykładamy owocową masę na stężały mus malinowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
Dekorujemy listkami melisy, wisienkami z dżemu i plasterkami brzoskwini.