Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia. Składa się z delikatnego musu brzoskwiniowo-bananowego, aromatycznego musu malinowego oraz lekkiego kremu jogurtowego.
Do każdej warstwy deseru żelatynę przyrządzamy w podobny sposób: proszek wsypujemy do szklanki i zalewamy jedną (w przypadku musu malinowego) lub dwiema (w przypadku pozostałych warstw) łyżkami chłodnej wody, lekko mieszając. Resztę wody mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorącą wodę wlewamy do szklanki z napęczniałą żelatyną i energicznie mieszamy, do rozpuszczenia.
Krem jogurtowy:
Jogurt grecki ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo wlewamy wystudzoną żelatynę. Masę wlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, żeby stężała.
Mus malinowy:
Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Mieszamy z przestudzoną żelatyną, wylewamy na stężałą masę jogurtową. Odstawiamy do stężenia.
Mus brzoskwiniowo - bananowy:
Brzoskwinie miksujemy z bananami pokrojonymi w plasterki i cukrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy. Wykładamy owocową masę na stężały mus malinowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
Dekorujemy listkami melisy, wisienkami z dżemu i plasterkami brzoskwini.
Kiedy za oknem upał, nie bardzo mam ochotę na pieczenie ciast. Ale przecież w...
Odsłon: 1436
Szybkie w przygotowaniu i smaczne danie jednogarnkowe. Kasza z mięsem mielony...
Odsłon: 124
Szybkie i smaczne danie obiadowe, pulpety z mięsa mielonego w sosie pomidorow...
Odsłon: 57
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 64
Grecki gyros może być przyrządzony prawie z każdego rodzaju mięsa, choć najwi...
Odsłon: 105
Najlepsza propozycja na tę porę roku – sałatka z truskawkami, kozim serem i k...
Odsłon: 41
Szybkie w przygotowaniu i smaczne danie jednogarnkowe. Kasza z mięsem mielony...
Odsłon: 124
Szybkie i smaczne danie obiadowe, pulpety z mięsa mielonego w sosie pomidorow...
Odsłon: 57
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 64
Grecki gyros może być przyrządzony prawie z każdego rodzaju mięsa, choć najwi...
Odsłon: 105
Najlepsza propozycja na tę porę roku – sałatka z truskawkami, kozim serem i k...
Odsłon: 41
Składniki
Do każdej warstwy deseru żelatynę przyrządzamy w podobny sposób: proszek wsypujemy do szklanki i zalewamy jedną (w przypadku musu malinowego) lub dwiema (w przypadku pozostałych warstw) łyżkami chłodnej wody, lekko mieszając. Resztę wody mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorącą wodę wlewamy do szklanki z napęczniałą żelatyną i energicznie mieszamy, do rozpuszczenia.
Krem jogurtowy: Jogurt grecki ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo wlewamy wystudzoną żelatynę. Masę wlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, żeby stężała.
Mus malinowy: Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Mieszamy z przestudzoną żelatyną, wylewamy na stężałą masę jogurtową. Odstawiamy do stężenia.
Mus brzoskwiniowo - bananowy: Brzoskwinie miksujemy z bananami pokrojonymi w plasterki i cukrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy. Wykładamy owocową masę na stężały mus malinowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
Dekorujemy listkami melisy, wisienkami z dżemu i plasterkami brzoskwini.
Przepisy Desery
Desery
Charlotte Royale
Desery
Ciasto bez pieczenia Afrodyta
Desery
Pomarańczowy obłoczek
Desery
Babka kawowa
Charlotte Royale
Charlotte Royale to niesamowity deser, który należy zachować na specjalne oka...
Odsłon: 35
Ciasto bez pieczenia Afrodyta
Pyszne i łatwe ciasto na biszkoptach o orzeźwiającym cytrynowym smaku.
Odsłon: 115