Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś propozycja na szybki i pyszny deser owocowy z kremem śmietankowym. Lubię tworzyć takie proste i smaczne połączenia, kiedy zostają mi niewykorzystane produkty oraz dojrzałe owoce. Wtedy kuchnia staje się wulkanem kreatywności i spożywczego recyklingu, a ja takie chwile lubię najbardziej :D Połączenie musu nektarynkowo - morelowego z kremem śmietankowym oraz kawałkami ananasa i świeżych malin skradło serca moich kubków smakowych :)
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4467
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12689
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4467
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12689
Składniki
Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy!) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru, a następnie dodajemy do niej serek homogenizowany i połowę rozpuszczonej żelatyny. Wszystko ponownie miksujemy przez chwilę. Nektarynki i morele miksujemy na gładki mus z jedną łyżeczką cukru pudru i drugą połową żelatyny.
Mus nektarynkowo - morelowy przekładamy na dno pucharków, a na niego wykładamy krem śmietankowy. Pucharki wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do delikatnego stężenia obu mas. Po tym czasie na wierzch kremu układamy kawałki ananasa, świeże maliny oraz listki mięty.