Do góry

Desery Przepis na:

Deser śmietanowo-truskawkowy

Deser śmietanowo-truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5779

Dodano:

Odsłon: 1584

Pyszny choć kaloryczny deser z kremówki, mascarpone i truskawek /obecnie niestety mrożonych/ z nutką czekolady. Szybki dodatek do małej czarnej:) Porcja dla dwóch osób lub dla jednego łasucha:)

Składniki

  • śmietana kremówka 250 ml
  • ser mascarpone 25 dag
  • cukier ok 2 łyżki /do smaku/
  • truskawki 18-20 szt
  • czekolada do dekoracji
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Deser śmietanowo-truskawkowy

Przygotowanie

  1. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na największych obrotach. Po 1-2 min dodajemy cukier a gdy się rozpuści dodajemy porcjami ser mascarpone.
    Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy truskawki i jeszcze chwilę miksujemy. Możemy miksować chwilę - wtedy w deserze będą kawałki owoców lub dłużej - żeby owoce się rozpadły.Użyłam truskawek mrożonych /rozmrożonych/ odsączonych na sicie. Możemy owoców z kompotu lub świeżych.
    Deser przekładamy do pucharków i dekorujemy startą czekoladą.

    *Jeśli deser przygotowujemy dużo wcześniej przed podaniem do śmietany możemy dodać śmietanfix lub inny usztywniacz do śmietany - deser będzie sztywniejszy i nie podejdzie wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń