Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowy deser z kasza manną, galaretka oraz bitą śmietaną
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 992
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4276
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 696
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1002
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3942
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 806
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 992
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4276
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 696
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1002
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3942
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 806
Składniki
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 450ml gorącej wody, gdy ostygnie, wlewamy ją do szklanek, około 1/2 szklanki Następnie szklanki wsadzamy do lodówki ale tak by były pochylone, nada to deserowi piękny wygląd. Najlepiej postawić je na wytłaczankach z jajek, lub oprzeć o ściankę lodówki.
Gdy galaretka w szklankach stężeje przechodzimy do dalszej pracy. Około 10 małych truskawek blendujemy na mus.W garnku gotujemy 1,5 szklanki mleka z 3 łyżkami cukru. Do gotującego mleka wsypujemy kaszę mannę, i dokładnie mieszamy by nie było grudek i gotujemy do gęstości. Następie chwilę studzimy, dodajemy zimne mleko i miksujemy na najwyższych obrotach.
Następnie dodajemy mus z truskawek. Miksujemy.
kaszkę dajemy do szklanek.
Wkładamy do lodówki. Po 20 minutach ubijamy śmietanę z 1,5 łyżka cukru pudru, dekorujemy nią desery, a na śmietanę wykładamy truskawki. I gotowe :-) Deser jest wspaniały, delikatny, kremowy, i bardzo efektowny :-)