Do góry

Desery Przepis na:

Deser truskawkowy

Deser truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2624

Dodano:

Odsłon: 2502

Połączenie galaretki i musu truskawkowego

Składniki

  • 400g truskawek
  • po 2 listki białej i czerwonej żelatyny
  • 125g białej czekolady
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • trochę białego rumu
  • 300g śmietany kremówki 30-36%
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Deser truskawkowy

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować. Białą i czerwoną żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Puree truskawkowe podgrzać i rozpuścić w nim odciśniętą żelatynę. Połowę masy przełożyć do czterech szklanek/pucharków.
    Do dużej miski (takiej, żeby zmieściły się cztery szklanki) wsypać sól. Szklanki z puree truskawkowym ustawić ukośnie w misce z solą. Miskę wstawić do lodówki na ok. 60 minut.

  2. Białą czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok. W drugiej misce w kąpieli wodnej ubić na kremową masę jajko, żółtko i cukier. Dodać roztopioną czekoladę i rum do smaku.

  3. Drugą połowę puree truskawkowego jeszcze raz podgrzać i dodać do musu czekoladowego. Ostudzić. Kremówkę ubic na sztywno i dodać do musu. Masę przełożyć do szklanek i ponownie wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń