Do góry

Desery Przepis na:

Deser ''trzy smaki''

Deser ''trzy smaki''

Autor:

Przepisów i artykułów: 504 Ocena: 6347

Dodano:

Odsłon: 3389

Kto nie lubi deserów o smaku czekolady , cappuccino i śmietanki ? Wszystkie smaki ujęłam w jednym pucharku.

Składniki

  • Ciasto czekoladowe;
  • 1/2 szklanki kakaa, 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego. 1/3 szklanki oleju
  • Masa cappuccino;
  • 50 g. gorzkiej czekolady, 1 łyżka kakaa
  • 1 łyżka wódki , 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku,2 jaja
  • 3 łyżki cukru, 75 ml. śmietanki 30 %
  • Masa śmietankowa;
  • 3 listki żelatyny, kieliszek likieru śmietankowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 75 ml. śmietanki kremówki 30%, 200 ml. wrzątku
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe;
    w jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek i kakao.
    w drugim mokre składniki i cukier.

    Suche mieszamy drewnianą szpatułką i dodajemy mokre. Mieszamy mikserem do połączenia składników.

    Pieczemy około 40 minut w 160* lub do suchego patyczka.
    Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki. U mnie była duża, więc ciasto było cienkie i czas pieczenia był krótszy.

    Masa cappuccino;
    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, kakao, wodę i wódkę.
    Żółtka ubić z połową cukru do białości.
    Białka ubić z drugą połową cukru.

    Do masy z żółtek wlewać stopniowo rozpuszczoną czekoladę. Dodać ubite białka z cukrem a następnie ubitą śmietankę kremówkę.

    Masa śmietankowa;
    Listki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstawić na 5 minut.
    Po tym czasie zalać wrzątkiem i dodać cukier. Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Dolać likier śmietankowy.
    Odstawić do stężenia.
    Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z zastygłą galaretką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń