Desery Przepis na:
Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami.


Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1886
Dodano: 06.06.2018
Odsłon: 1401
Składniki
- Warstwa z makaronem:
- 1 szklanka czekoladowego makaronu świderki mini
- 1 truskawkowa galaretka
- 250 ml gorącej wody
- 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym ( 30 dag łącznie )
- 10 dag świeżych truskawek
- Mus truskawkowy:
- 20 dag świeżych truskawek
- ewentualnie cukier do smaku
- Śmietanka:
- 200 ml śmietanki kremówki
- cukier puder do smaku
- Dodatkowo:
- 4 kostki mlecznej czekolady
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml gorącej wody
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, od czasu do czasu delikatnie mieszamy, żeby się nie posklejał. Następnie przekładamy go w równych porcjach do 4 szklanek lub pucharków.
-
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy serki waniliowe i tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Następnie tężejącą masę przekładamy na makaron, makaron powinien być cały przykryty, wstawiamy do lodówki do stężenia.
-
Przygotowujemy mus: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, można dodać cukru do smaku, ale ja nie dodawałam. Mus przelewamy na masę z serków.
-
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie kroimy ją w malutką kostkę,
-
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na mus.
-
Deser dekorujemy pokrojoną w kostkę galaretką i startą na dużych oczkach czekoladą.
-
Podajemy i życzę smacznego.
Komentarze do przepisu (4)

ErJot 06 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Skusiłaś mnie - jeszcze dzisiaj zaserwuję taki deser domownikom:) Odpowiedzi: 3 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz