Do góry

Desery Przepis na:

Deser z galaretką i bananami

Deser z galaretką i bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 204

Dodano:

Odsłon: 1087

Szybki deser na weekend? Z pewnością każdy ma te składniki w domu, więc nic prostszego jak je zrobić a przyjemność będzie murowana! Więcej przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu Serdecznie zapraszam!

Składniki

  • SKŁADNIKI NA 3 PORCJE
  • ok 100g biszkoptów
  • 150ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 50g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 150g masy kajmakowej
  • 1 galaretka cytrynowa @winiary
  • 1 duży banan
  • sok z połowy cytryny
  • DODATKOWO:
  • 50ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 20g serka mascarpone
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • Śmietanę, mascarpone i cukier puder ubić na sztywno. Odstawić do lodówki. Zostawić na koniec do dekoracji.
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Deser z galaretką i bananami

Przygotowanie

  1. Biszkopty pokruszyć na małe kawałki.
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. W małym rondelku z wodą umieścić puszkę z masą kajmakową (otwartą). Gotować przez chwilę, od czasu do czasu mieszając. Masa po zagrzaniu będzie rzadsza. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Banany pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny.

  2. Przełożenie:
    Na dnie szklanek umieścić po 3 łyżki stołowe pokruszonych biszkoptów. Bitą śmietanę podzielić na trzy równe części i wyłożyć na biszkopty. Kolejno rozłożyć masę kajmakową. Dodać pokrojone banany i wylać tężejącą galaretkę. Deserki udekorować bitą śmietaną (przygotowaną z dodatkowej porcji)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń