Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mleko kokosowe z nasionami chia to znakomity pomysł na zdrowy deser lub pełnowartościowe śniadanie. Nasza wersja jest w pełni wegańska, ale śmiało możecie zmieszać mleczko kokosowe wraz z mlekiem krowim, w tej wersji również pudding wyjdzie smaczny. Dlaczego warto sięgać po nasiona chia? Nasiona chia zawierają dużo błonnika pokarmowego. Są bogate w kwasy tuszowe omega-3 i omega-6, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Dodatkowo są źródłem białka, dlatego powinny po nie często sięgać osoby na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Z czym podawać deser z mleka kokosowego? Najlepszym dodatkiem będą świeże owoce. Oprócz słodkiego mango znakomicie sprawdzą się truskawki, borówki amerykańskie czy maliny.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
W większej misce wymieszaj ze sobą mleko kokosowe wraz z wodą. Wsyp nasiona chia i dodaj syrop klonowy.
Wszystkie składniki energicznie wymieszaj ze sobą, najlepiej za pomocą kuchennej rózgi. Następnie przelej do pojemników, w których będziesz chciał zaserwować deser z mleka kokosowego.
Włóż do lodówki na co najmniej na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Mango umyj, osusz i obierz ze skórki. Pamiętaj, że owoc ma pestkę, dlatego ostrożnie odkrawaj miąższ. Następnie pokrój go w kostkę.
Tuż przed podaniem, na wierzch puddingu wyłóż pokrojone mango.