Do góry

Desery Przepis na:

Deser z truskawkami a'la Trifle

Deser z truskawkami a'la Trifle

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 5834

Dodano:

Odsłon: 7040

Witam kochani dziś zapraszam na przepyszny deser inspirowany angielskim trifle. Składa się z galaretki z truskawkami, budyniem jak curd oraz ubitą śmietaną.

Składniki

  • *z podanych składników wychodzi około 10 pucharków
  • WARSTWA BUDYNIOWA -750 ml mleka -0,5 szkl cukru -2 żółtka
  • -1 cukier waniliowy -50g masła -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
  • WARSTWA ŚMIETANKOWA -500ml śmietanki 30% -0,5 szkl cukru pudru
  • -125ml wrzątku -1 łyżka żelatyny
  • WARSTWA TRUSKAWKOWA -ok 300g truskawek -2 galaretki truskawkowe -900ml wrzątku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Galaretki rozpuszczamy z 900ml wrzątku, mieszamy i studzimy.

    Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki.

    Do każdego pucharka, szklanki wlewamy trochę zimnej galaretki, następnie wrzucamy trochę truskawek.
    Wstawiamy do lodówki do stężenia.

  2. Do garnka wlewamy mleko, następnie dajemy do niego żółtka, cukier oraz cukier waniliowy i budyń. Mieszamy i zagotowujemy ciągle mieszając trzepaczką. Ten budyń ma być lekko lejący, taki a'la curd. Masę ściągamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy i studzimy. Gdy masa będzie się studzić polecam przemieszać ją kilka razy by nie tworzył się kożuch.Przestudzoną masę dajemy na stężałą galaretkę z truskawkami i ponownie dajemy do lodówki.

  3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w 125ml wrzątku i przestudzoną-miksujemy.Na masę budyniową wykładamy po trochu śmietany.

  4. Każdy deser można posypać startą czekoladą i udekorować truskawkami.

    I gotowe.
    Desery powinny postać w lodówce kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń