Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam kochani dziś zapraszam na przepyszny deser inspirowany angielskim trifle. Składa się z galaretki z truskawkami, budyniem jak curd oraz ubitą śmietaną.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 122
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 70
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 122
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 70
Składniki
Galaretki rozpuszczamy z 900ml wrzątku, mieszamy i studzimy. Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki. Do każdego pucharka, szklanki wlewamy trochę zimnej galaretki, następnie wrzucamy trochę truskawek. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Do garnka wlewamy mleko, następnie dajemy do niego żółtka, cukier oraz cukier waniliowy i budyń. Mieszamy i zagotowujemy ciągle mieszając trzepaczką. Ten budyń ma być lekko lejący, taki a'la curd. Masę ściągamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy i studzimy. Gdy masa będzie się studzić polecam przemieszać ją kilka razy by nie tworzył się kożuch.Przestudzoną masę dajemy na stężałą galaretkę z truskawkami i ponownie dajemy do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w 125ml wrzątku i przestudzoną-miksujemy.Na masę budyniową wykładamy po trochu śmietany.
Każdy deser można posypać startą czekoladą i udekorować truskawkami. I gotowe. Desery powinny postać w lodówce kilka godzin.