Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu deser dwuwarstwowy. Jedną część tworzy puszysta i kremowa masa z serka mascarpone oraz śmietanki, a drugą świeże truskawki w galaretce. Deser jest w całości bezglutenowy oraz przygotowany bez dodatku cukru.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 349
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 349
Składniki
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy erytrytol*, dokładanie mieszamy i studzimy. Umyte i osuszone truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy je do szklanek. Truskawki zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy je do lodówki do stężenia. Jeśli chcemy uzyskać efekt jak na zdjęciu, to ustawiamy szklanki pod lekkim kątem w lodówce. * Jako słodzidła możemy użyć także stewii lub słodzika. Ilość zależy od naszych upodobań smakowych, dlatego próbujmy czy galaretka jest dla nas wystarczająco słodka.
Erytrytol mielimy w młynku do kawy na cukier puder. Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i ubijamy ją chwilę na najwyższych obrotach. Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, dodajemy stopniowo cukier puder, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy (do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser). Następnie dodajemy schłodzony serek mascarpone i miksujemy jeszcze przez chwilę na małych obrotach.
Puszystą masę układamy na stężałej galaretce truskawkowej, a wierzch dekorujemy kawałkami truskawek i listkami świeżej mięty.
Osoby nie będące na diecie bezcukrowej mogą przygotować deser ze zwykłej galaretki, a erytrytol zamienić na cukier.
Deser rozpieszcza zmysły, orzeźwia i chodzi w ciepłe dni. Najlepiej smakuje w sezonie na polskie truskawki :)