Mega pyszny, wysokobiałkowy deser z frużeliną jeżynową, borówkami i czekoladą. Szybki i prosty w przygotowaniu. Świetny także na wszelkiego rodzaju uroczystości i imprezy.
Deser ze skyrem, frużeliną jeżynową i borówkami
Składniki
- 70 g maślano-kakaowych herbatników
- 1 opakowanie (150 g) skyru jagodowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 30 g mlecznej czekolady
Frużelina jeżynowa:
- 150 g jeżyn (mogą być mrożone)
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 100 g borówek
- 1 łyżka płatków kokosowych
Składniki
- 70 g maślano-kakaowych herbatników
- 1 opakowanie (150 g) skyru jagodowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 30 g mlecznej czekolady
Frużelina jeżynowa:
- 150 g jeżyn (mogą być mrożone)
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 100 g borówek
- 1 łyżka płatków kokosowych

Etapy przygotowania
Jeżyny przełożyć do rondla dolać wodę, dodać erytrytol, sok z cytryny i podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok, a syrop zgęstnieje. Dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i energicznie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Herbatniki rozdrobnić na piasek. Skyr i jogurt wymieszać, dodać posiekaną czekoladę.

Na spód szklanek nasypać herbatniki, ułożyć borówki, dodać 1/2 porcji skyru z jogurtem, 1/2 porcji frużeliny, ponownie porcję skyra z jogurtem i pozostałą porcję frużeliny. Wierzch udekorować borówkami, płatkami kokosowymi, posiekaną czekoladą i herbatnikami. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu.

Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Azjatycka
- Polska
- Ryż
- Warzywa
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 1433

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
- Polska
- Buliony
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 316

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36244
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Azjatycka
- Polska
- Ryż
- Warzywa
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 1433

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
- Polska
- Buliony
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 316

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36244



Składniki
- 70 g maślano-kakaowych herbatników
- 1 opakowanie (150 g) skyru jagodowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 30 g mlecznej czekolady
- 150 g jeżyn (mogą być mrożone)
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g borówek
- 1 łyżka płatków kokosowych
Jeżyny przełożyć do rondla dolać wodę, dodać erytrytol, sok z cytryny i podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok, a syrop zgęstnieje. Dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i energicznie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Herbatniki rozdrobnić na piasek. Skyr i jogurt wymieszać, dodać posiekaną czekoladę.
Na spód szklanek nasypać herbatniki, ułożyć borówki, dodać 1/2 porcji skyru z jogurtem, 1/2 porcji frużeliny, ponownie porcję skyra z jogurtem i pozostałą porcję frużeliny. Wierzch udekorować borówkami, płatkami kokosowymi, posiekaną czekoladą i herbatnikami. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu.