Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko latem. Deserki są małe i zawsze będą świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Nie ma żadnej trudności w ich przygotowaniu, wystarczy troszkę cierpliwości, aż kolejne warstwy zastygną.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 177
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1916
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4445
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 177
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1916
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4445
Składniki
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Następnie rozlewam galaretkę do pucharków i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Mleko podgrzewam, aż będzie bardzo gorące. Zestawiam z ognia i dodaję napęczniałą żelatynę. Mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Następnie wlewam śmietankę i dodaję cukier waniliowy i całość miksuję blenderem z końcówką kielichową. Nie ruszam blenderem, tylko trzymam w jednym miejscu i miksuję, żeby nie wytwarzać za dużo bąbelków powietrznych. Kiedy śmietanka połączy się z mlekiem, odstawiam masę do przestygnięcia i następnie wstawiam do lodówki, aż całość stężeje.
Można też od razu wylewać masę waniliową na zastygniętą galaretkę – uzyskamy wtedy równe warstwy. Ja, ponieważ rozrobiłam galaretkę i jednocześnie przygotowałam masę waniliową, wstawiłam masę do lodówki, a później nakładałam do pucharków łyżką. Kiedy warstwy stężeją, blenduję ciasteczka. Masło rozpuszczam i dodaję do ciasteczek. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciasteczkami posypuję deserki, a górę dowolnie ozdabiam. Mogą to być orzeszki, owoce, posypki, czekolada… Deserki waniliowo-malinowe gotowe. Smacznego :)