Desery Przepis na:
Dietetyczna szarlotka

Składniki
- biszkopty okrągłe 20 dag
- Jabłko 1 kg
- Cukier 1 szklanka
- Cukier wanilinowy 1 szt
- białko jaja kurzego 3 szt
- Sok z cytryny
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, włożyć do rondla, wlać trzy łyżki wody i rozgotować pod przykryciem. Dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszać i smażyć do rozpuszczenia się cukru. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, wolne miejsca wyłożyć pokruszonymi biszkoptami. Nałożyć jabłka, przykryć biszkoptami. Ubić sztywno pianę z białek, dodać pod koniec odrobinę cukru i soku z cytryny. Pianę wyłożyć nierówno na powierzchni (nie wygładzać powierzchni). Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i gdy nabierze koloru słomki i z wierzchu jest obsuszona wyjąć z piekarnika. Kroić tak samo jak tort.
Komentarze do przepisu (0)