Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które zawsze robiła je moja mama - dzisiaj to ja robię je swoim pociechom
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14134
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1635
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16111
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6484
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14134
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1635
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16111
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6484
Składniki
Ser mielimy trzykrotnie. Żółtko ucieramy dokładnie z cukrem. Dodajemy masło a następnie stopniowo zmielony ser. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao.
Na folii aluminiowej układamy w 3 rzędach herbatniki z dwóch paczek (szerszym bokiem obok siebie). Wykładamy białą masę a na nią kolejną warstwę herbatników. Na wierzch wykładamy masę kakaową. Równomiernie rozsmarowujemy. Brzegi folii stopniowo podnosimy do środka - w ten sposób ciasto praktycznie samo złoży nam się w trójkąt. Wyrównujemy. Wstawiamy na ok 30 minut do lodówki aby masa się ścisnęła. W tym czasie możemy jeszcze nadać odpowiedni kształt ciasta.
Masło wkładamy do rondelka, roztapiamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozpuszczamy. Wsypujemy kakao i dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gładka i lśniąca. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Polewamy ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) aby herbatniki zmiękły. Kroimy.