Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domek baby jagi to bardzo ciekawy deser, który kojarzy się przede wszystkim z historią o Jasiu i Małgosi. Choć ten słodki domek wygląda na praco- i czasochłonny, to wcale taki nie jest! Przy odrobinie wprawy wystarczy kilkanaście minut, nie licząc czasu chłodzenia w lodówce. A z pewnością każde dziecko będzie zauroczone takim smakołykiem.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19988
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7025
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244530
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19988
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7025
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244530
Składniki
Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Kiedy śmietana będzie sztywna, dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas mieszając. Na koniec wmieszaj ekstrakt waniliowy.
Na folii aluminiowej rozłóż jasne i ciemne herbatniki w 3 kolumnach i 5 rzędach, tak, by środkowy rząd był jasny, a dwa boczne – ciemne.
Rozsmaruj na herbatnikach ok. ¼ całej masy śmietanowej. Na niej ułóż drugą warstwę herbatników, ale odwrotnie pod względem kolorów: środkowa kolumna ma być ciemna, a boczne niech będą jasne.
Na drugiej warstwie herbatników rozłóż pozostały krem śmietanowy. Na środku, wzdłuż środkowej kolumny połóż banana.
Trzymając za folię aluminiową, pociągnij boczne kolumny herbatników do góry, tworząc kształt graniastosłupa. Owiń szczelnie ciasto folią, by trzymała ona kształt ciasta. Włóż je do lodówki na przynajmniej godzinę.
Przygotuj polewę czekoladową. W niewielkim garnuszku roztop czekoladę z dodatkiem śmietany. Kiedy ciasto będzie już dobrze związane, polej polewą jego wierzch. Włóż je z powrotem do lodówki do stężenia czekolady. Chatkę baby jagi podawaj na zimno, pokrojoną w plasterki.