Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domek baby jagi to bardzo ciekawy deser, który kojarzy się przede wszystkim z historią o Jasiu i Małgosi. Choć ten słodki domek wygląda na praco- i czasochłonny, to wcale taki nie jest! Przy odrobinie wprawy wystarczy kilkanaście minut, nie licząc czasu chłodzenia w lodówce. A z pewnością każde dziecko będzie zauroczone takim smakołykiem.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3472
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 205
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3472
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 205
Składniki
Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Kiedy śmietana będzie sztywna, dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas mieszając. Na koniec wmieszaj ekstrakt waniliowy.
Na folii aluminiowej rozłóż jasne i ciemne herbatniki w 3 kolumnach i 5 rzędach, tak, by środkowy rząd był jasny, a dwa boczne – ciemne.
Rozsmaruj na herbatnikach ok. ¼ całej masy śmietanowej. Na niej ułóż drugą warstwę herbatników, ale odwrotnie pod względem kolorów: środkowa kolumna ma być ciemna, a boczne niech będą jasne.
Na drugiej warstwie herbatników rozłóż pozostały krem śmietanowy. Na środku, wzdłuż środkowej kolumny połóż banana.
Trzymając za folię aluminiową, pociągnij boczne kolumny herbatników do góry, tworząc kształt graniastosłupa. Owiń szczelnie ciasto folią, by trzymała ona kształt ciasta. Włóż je do lodówki na przynajmniej godzinę.
Przygotuj polewę czekoladową. W niewielkim garnuszku roztop czekoladę z dodatkiem śmietany. Kiedy ciasto będzie już dobrze związane, polej polewą jego wierzch. Włóż je z powrotem do lodówki do stężenia czekolady. Chatkę baby jagi podawaj na zimno, pokrojoną w plasterki.