Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domek baby jagi to bardzo ciekawy deser, który kojarzy się przede wszystkim z historią o Jasiu i Małgosi. Choć ten słodki domek wygląda na praco- i czasochłonny, to wcale taki nie jest! Przy odrobinie wprawy wystarczy kilkanaście minut, nie licząc czasu chłodzenia w lodówce. A z pewnością każde dziecko będzie zauroczone takim smakołykiem.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666288
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 101
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 566
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5755
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 982
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666288
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 101
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 566
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5755
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 982
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Kiedy śmietana będzie sztywna, dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas mieszając. Na koniec wmieszaj ekstrakt waniliowy.
Na folii aluminiowej rozłóż jasne i ciemne herbatniki w 3 kolumnach i 5 rzędach, tak, by środkowy rząd był jasny, a dwa boczne – ciemne.
Rozsmaruj na herbatnikach ok. ¼ całej masy śmietanowej. Na niej ułóż drugą warstwę herbatników, ale odwrotnie pod względem kolorów: środkowa kolumna ma być ciemna, a boczne niech będą jasne.
Na drugiej warstwie herbatników rozłóż pozostały krem śmietanowy. Na środku, wzdłuż środkowej kolumny połóż banana.
Trzymając za folię aluminiową, pociągnij boczne kolumny herbatników do góry, tworząc kształt graniastosłupa. Owiń szczelnie ciasto folią, by trzymała ona kształt ciasta. Włóż je do lodówki na przynajmniej godzinę.
Przygotuj polewę czekoladową. W niewielkim garnuszku roztop czekoladę z dodatkiem śmietany. Kiedy ciasto będzie już dobrze związane, polej polewą jego wierzch. Włóż je z powrotem do lodówki do stężenia czekolady. Chatkę baby jagi podawaj na zimno, pokrojoną w plasterki.