Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Subtelne, delikatne ciasto, rozpływające się w ustach.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Składniki
Jajka ubić na puszysto z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 53 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na 3 części.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody , wystudzić. Śmietanę ubić na puszysto , dodać ser mascarpone, wymieszać , dodać serek homogenizowany, galaretkę, rodzynki i żurawinę , wszystko wymieszać . Wyłożyć na środkowy pas.
Boki docisnąć dwoma pozostałymi. Schłodzić w lodówce 3 godziny. Herbatniki pokruszyć na drobno. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować boki domku i obsypać pokruszonymi herbatnikami. Środek udekorować skórką pomarańczową i drobnymi kawałkami czekolady.
Schłodzić i pokroić na porcje.