Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i okolic. Co ciekawe, jest zazwyczaj podawana na śniadanie. U nas świetnie sprawdza się po posiłkach, przy podwieczorku czy jako szybka przekąska. Zamiast cukru z powodzeniem można użyć także miodu czy soku winogronowego. Dzięki temu chałwa jest znacznie zdrowsza, a także może charakteryzować się wyjątkowym smakiem.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13141
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2503
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3659
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4580
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13141
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2503
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3659
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4580
Składniki
Mąkę wsyp na patelnię i podsmaż ją na średnim ogniu. Dodaj mielony sezam i smaż całość przez 5 minut na małym ogniu. Mąka nie powinna zmienić swojego koloru.
Po tym czasie dodaj orzechy włoskie i słonecznik. Wymieszaj i przenieś całość do osobnej, dużej miski.
W garnuszku wymieszaj ze sobą wodę i cukier. Rozgrzej płyn, ciągle mieszając, do rozpuszczenia cukru. Dodaj szafran i wodę różaną. Podgrzewaj do osiągnięcia punktu wrzenia.
Syrop wlej do mieszanki mącznej i dobrze wymieszaj. Oba składniki powinny mieć taką samą temperaturę – gorącą lub ciepłą.
Przełóż masę do foremki do pasztetu lub galaretki, wcześniej wyłożoną folią spożywczą. Ugniataj ją przez kilka minut za pomocą łyżki, a następnie przykryj folią spożywczą.
Domową chałwę wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny, aby odpoczęła. Jeśli jest zbyt krucha, włóż ją na 2 godziny do zamrażarki.