Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałwa to mój ulubiona słodka przekąska, którą często robię w domu, bo jest na pewno zdrowsza od tej kupnej. Nie ma w niej oleju palmowego, cukru ani substancji konserwujących. A poza tym jej przygotowanie to na prawdę chwila moment. Kupiłam sobie specjalnie do chałwy foremkę sylikonową, która idealnie starcza na tą ilość chałwy, którą przygotowuję, czyli z dwóch szklanek sezamu. Domowa chałwa to tylko 2 podstawowe składniki czyli sezam i miód. Można ją urozmaicać innymi dodatkami: orzechami, bakaliami, czekoladą itp. Prosta, pyszna i zdrowa przekąska, choć trochę kalorii ma, bo wiadomo, że ziarna sezamu mają w sobie dużo tłuszczu. Sam sezam zawiera w sobie niezwykłe bogactwo kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 9, które wpływają dobroczynnie na układ krążenia a także na obniżenie cholesterolu we krwi. Chałwa jest też bogata w mikro- i makroelementy i witaminy, które korzystnie wpływają na metabolizm i pracę układu oddechowego, dobrą kondycję skóry i wzroku. Posiada jeszcze całe mnóstwo innych dobroczynnych właściwości, choć ze względu na kaloryczność należy spożywać ją z umiarem.
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 166
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 66
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 640
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 271
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 166
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 66
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 640
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 271
Składniki
Odmierzamy 2 szklanki sezamu ( szklanka 250 ml ) i wsypujemy go na patelnię
Sezam podgrzewamy na patelni aż do leciutkiego zrumienienia ok 3 minuty na dość dużym ogniu. Nie można go zbyt zrumienić, bo stanie się gorzki, więc pilnujmy czasu i stale mieszajmy podczas prażenia
Po tym czasie sezam zsypujemy z patelni np na duży głęboki talerz, aby szybciej przestygł. Nie zostawiamy go do wystygnięcia na patelni
Po wystygnięciu sezam rozdrabniamy. Ja robię to w blenderze wsypując sezam partiami. Gdy pierwsza partia ( ok pół szklanki ) jest już dobrze zmiksowana ( powinna zrobić się klejąc i oleista ) dosypuję kolejną partię sezamu i miksuję tak do wyczerpania sezamu. Całość powinna być gładka i tak jak pisałam zrobić się klejąca i oleista
Gdy sezam jest już dobrze zdblendowany dodajemy połowę orzechów i równiez je blendujemy, ale tylko tak z grubsza. Resztę orzechów dodajemy w całości. Mieszamy
Zblendowany sezam i orzechy łączymy z 4-5 łyżkami płynnego miodu ( ja użyłam tym razem spadziowego ) i dokładnie mieszamy
Masę sezamową przekładamy do foremki bądź foremek. Ja mam do chałwy małą foremkę silikonową, ale możemy użyć np kokilki lub innego naczynia o dowolnym kształcie. Masę dobrze uciskamy i wygładzamy wierzch
Foremkę z chałwą wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a potem delektujemy się już jej smakiem